Eenvoudig Ubuntu gebruiken

Als u nieuw bent in Ubuntu is het natuurlijk wel even wennen omdat alles er anders uit ziet. Vooral als u gewend bent om bijvoorbeeld Windows te gebruiken. Maar gelukkig is Ubuntu makkelijker in het gebruik dan Windows (dat is mijn mening).

Om in Windows een programma te starten doet u dat via een snelkoppeling op het bureaublad of via de ‘start’ knop (waar dan een een afrol menu tevoorschijn komt).

Bij de vorige versies van Ubuntu werkte ze ook nog met een afrol menu maar sinds de Unity werkomgeving is dit gemakkelijker gemaakt. Om een programma te starten in Ubuntu klikt u de “Dash” knop aan (Zie afbeelding of druk op ‘supertoets’ in (ook wel bekend als Windowstoets).

Ubuntu-12.04-Open-the-Dash

Daarna typt u gewoon de naam in van het programma (zo simpel is het gewoon). Maar wat als u nu niet weet hoe het programma heet ? Vooral al beginners zullen hier tegenaan lopen. Ubuntu heeft hier wat op gevonden want u kunt ook zoeken op trefwoorden.

Als u bijvoorbeeld wil internetten dan typt u “internet” in (i.p.v. Firefox zoals het standaard programma heet waarmee u kunt internetten in Ubuntu). Wilt u muziek luisteren, dan typt u “muziek” in (i.p.v. Rhytmbox waarmee u standaard muziek kunt luisteren). Wilt u foto’s bekijken dan typt u “foto” om foto’s te kunnen bekijken of bewerken. U zult merken dat als u op trefwoorden zoekt er vaak meerdere keuzes mogelijk zijn. Aan u de keus welk programma u wilt gebruiken. In het begin raad ik u gewoon aan de eerste de beste te nemen.

Oké dat ik nu duidelijk, maar hoe sluit ik programma’s ? In Ubuntu kun je programma’s sluiten door (net als in Windows) op het kruisje te klikken. Maar in Ubuntu zit dit niet (zoals in Windows) rechtsboven in het scherm, maar links bovenin het scherm (waarom dit is weet ik niet).

Maar ik zie het nog steeds geen kruisje (linksboven). Dat klopt ! Ga maar eens met de muis naar linksboven en u zult zien dat de werkbalk veranderd. Nu kun je wel het programma sluiten, minimaliseren of verkleinen.

muis op de werkbalk

Als u de muis weg haalt verdwijnt deze werkbalk weer. Je moet het gewoon even weten !

Hoe zit het met het Office pakket van Microsoft ? Die is niet beschikbaar voor Ubuntu (omdat het van Microsoft is). Maar er is wel een alternatief office pakket aanwezig die minstens zo goed is als MS Office (dan wel niet beter). Typt u in de dash in “Office” in dan zult u de (alternatieve) office programma’s tegenkomen.

Dash Office

Bent u bekend met MS Office dan zult u aan de kleur wel herkennen welk programma waarbij hoort (blauw=word, Groen=exel, rood=powerpoint etc). Probeer ze gewoon uit en u zult merken hoe gemakkelijk het office pakket van Ubuntu is. Libre Office kan goed overweg met MS documenten (helaas niet alles omdat sommige documenten met Visual basic gekoppeld zijn wat een typisch Microsoft programma is), maar de meeste documenten kunt u probleemloos openen met het office pakket openen.

Tip van mij: Mocht u een document krijgen wat u niet kan openen in Libre office, probeer het dan eens via internet. Als u een gratis “Hotmail” of “Live” email account heeft kunt u het document via een web gebaseerde office proberen te openen. Negen van de tien keer dat het nu wel lukt. Ik heb over dit onderwerp een stukje over geschreven wat u HIER kunt lezen.

Kunt u een bepaalt programma niet vinden of zoekt u iets speciaals ? Dan kunt u via het Ubuntu Softwarecentrum duizenden programma’s downloaden. Typ in de dash ¨software” en klik Ubuntu softwarecentrum aan.

Softwarecentrum

Dit programma werkt nagenoeg hetzelfde als de “appstore” of “Google play store”. Software zoeken kan weer op diverse manieren (trefwoorden, categorie, of gewoon het programma naam). Als u een mooi programma gevonden heeft kan u het gelijk installeren of later weer verwijderen.

Natuurlijk is dit nog lang niet alles maar ik denk als u het bovenstaande begrijpt, dan kan u al aardig in Ubuntu kan werken.

Veel succes !

5 reacties op Eenvoudig Ubuntu gebruiken

  1. Pingback: Veilig internet bankieren in virtual box (Ubuntu) | Het computermannetje

  2. Pingback: Windows 8 | Het computermannetje

  3. Steven zegt:

    1. Een programma openen dat niet in de dash staat?
    2. Een programma naar de dash verplaatsen?

  4. AC zegt:

    Heldere uitleg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s