Stap 6: Tips voor na het installeren

Software updates

Installeer alle beschikbare software updates (opwaarderingen) voor uw computer. Ubuntu komt zelf met een melding als er updates zijn. Zo niet, controleer dit handmatig door update te typen in de Dash.

update

Herstart uw computer als de update hierom vraagt.

Multimedia-ondersteuning

  • Sommige multimedia, met name van commerciële websites, zijn versleuteld met DRM en weergave is dan niet altijd mogelijk met Ubuntu.

Tijdens de installatie kan worden aangegeven om extra multimedia software (van derden) te installeren. Is hier een vinkje geplaatst, dan is de extra software voor multimedia ondersteuning al geïnstalleerd.

derdeninstallatie.png

Als tijdens de installatie geen software van derden is geïnstalleerd of als u nog meer niet-vrije pakketten (restricted-extras) wil installeren, dan moet u het softwarecentrum starten en in de zoekbalk intypen “Ubuntu-restricted-extras”.

toepassingstarten

U krijgt dan het volgende scherm te zien.

nietvrijsoftwarecentrum

Klik op Installeren (rechts) om het daadwerkelijk te installeren.

 Hardware-stuurprogramma’s

Controleer of alle hardware correct werkt. Bij de systeeminstellingen (zie het menu van de aan/uit-knop rechtsboven in het scherm) kan de hardware worden ingesteld.

Veel hardware wordt automatisch ondersteund maar sommige hardware vereist de installatie van extra (niet-vrije, Propriëtaire) stuurprogramma’s (Engels: drivers). Voorbeelden hiervan zijn extra stuurprogramma’s voor videokaarten van nVidia en AMD.

Normaal gesproken stelt Ubuntu u op de hoogte als er voor de gebruikte hardware extra stuurprogramma’s beschikbaar zijn door middel van een systeemmelding.

  • Let op: hiervoor is een werkende internetverbinding nodig! Om een extra stuurprogramma voor een draadloze (WiFi) netwerk te installeren moet de computer (tijdelijk) via een netwerkkabel verbinding kunnen maken met het internet.

Let op: Vanaf Ubuntu 12.10 worden extra stuurprogramma’s geïnstalleerd via een tabblad in Softwarebronnen.

Stel extra softwarebronnen in via Ubuntu softwarecentrumBewerkenSoftwarebronnen… of via Softwarebronnen in de Systeeminstellingen.

Na de installatie van Ubuntu gaan we natuurlijk eerst even updaten.

ubuntu_drivers1210

Als er extra stuurprogramma’s beschikbaar zijn in Ubuntu LTS kunnen deze worden geïnstalleerd via de systeeminstellingen:

systeeminstellingen

Nederlandse taal

Controleer of u alle Nederlandse taalpakketten hebt met Taalondersteuning (Language Support) via de Dash

LanguageDash

TaalDash

Of via Systeeminstellingen… (zie het menu van de aan/uit-knop rechtsboven in het scherm) SysteeminstellingenTaalondersteuning.

Taalondersteuning1210

Ontbreken er taalpakketten, dan zal worden voorgesteld deze te installeren.

taalondersteuning

Installeer de ontbrekende taalpakketten en gebruik de menubalken om de gewenste taal in te stellen.

NederlandseTaal

On-line accounts

Ubuntu ondersteund online-diensten zoals Twitter, Facebook, Google (inclusief google docs en youtube), Windows Live, Yahoo!, en vele anderen. Via Systeeminstellingen kunt u Online-accounts instellen.

online-accounts

Toepassingen kunnen gebruik maken van deze accounts, bijvoorbeeld Empathy voor chat, Gwibber voor sociale media of shotwell voor foto’s.

De Dash kan ook in deze accounts zoeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s