Stap 5: Ubuntu installeren

Als het goed is heeft u met succes de vorige stappen doorstaan en bent u in het bezit van een dvd of USB stick Ubuntu installatie. Nu gaan we daadwerkelijk Ubuntu installeren.

Opstarten:

Leg de Ubuntu dvd in de speler, of sluit de USB-stick aan, en herstart uw computer.

  • Indien uw computer niet van de cd, DVD of USB-stick opstart moet u de opstartvolgorde van uw computer anders instellen. De opstartvolgorde kunt u veranderen in het BIOS.

Als het goed gaat krijgt u een venster om de gewenste taal in te stellen en Ubuntu uit te proberen zonder te installeren of om Ubuntu direct installeren.

oneiricwelkom

Als u er voor kiest Ubuntu uit te proberen krijgt u een vergelijkbare Ubuntu Unity desktop te zien.

precisewelkomdesktop

Probeer vast te stellen dat de belangrijkste hardware werkt door gewoon even rond te neuzen in deze live omgeving.

Installeren:

Ook als u eerder voor installeren heeft gekozen krijgt u in de volgende installatievensters

Druk op het desktopicoon Ubuntu LTS installeren om de installatie te starten.

installerenicoon1204lts

Na het welkoms scherm met een mogelijkheid een andere taal te kiezen wordt een venster getoond om de installatie voor te bereiden:

voorbereiden

Start de installatie niet als de computer op een accu werkt.

Installeren zonder internetverbinding is mogelijk maar als er een verbinding is met het internet vink dan Updates downloaden tijdens de installatie aan.

Als er internetverbinding is kunt u de opties aanvinken om extra software van derden te installeren voor het gebruik veel gebruikte multimedia. Dit kan ook achteraf door het installeren van het pakket Ubuntu-restricted-extras toe te voegen.

Kies Verder om de installatie te vervolgen.

Schijfruimte toewijzen

Kies om Ubuntu te installeren naast het aanwezige (Windows) besturingssysteem of om de gehele schijf leeg te maken en te gebruiken voor Ubuntu. Voor bijzondere configuraties kunt u ervoor kiezen om de partities handmatig in te delen.

schijfruimte

Staat de optie ‘Ubuntu naast Windows installeren’ er niet bij ? Dan heeft u hoogst waarschijnlijk teveel primaire partities (max 4) op de Harddisk staan. Backup en verwijder er minimaal 1 en voer de installatie opnieuw uit.

In de meeste gevallen zal Ubuntu naast Windows installeren van toepassing zijn. Wilt u de hele pc alleen gebruiken voor Ubuntu ? Kies dan optie 2. De laatste optie is voor gevorderd gebruik.

We kiezen dus voor optie 1 en u krijgt het volgende te zien:

toewijzen

Als er meerdere schijven zijn kan bovenin het venster een schijf geselecteerd worden. Met de schuifbalk in het midden kan worden ingesteld hoeveel ruimte voor Ubuntu vrij gemaakt moet worden. Het minimum is 5 GB, maar voor een normaal werkend systeem is “minimaal” 8GB nodig (meer kan ook, in dit voorbeeld 14GB).

Bent u tevreden over de verdeling druk dan op Nu installeren. Er zal een waarschuwing komen dat veranderingen worden aangebracht aan de schijf.

wegschrijven

Het aanpassen van de partitiegrootte kan lang duren!

Locatie

Tijdens het installeren worden een aantal vragen gesteld om het systeem te configureren. U kan uw locatie opgeven om de tijdzone in te stellen. Kies de stad die het dichtst bij gelegen is, dat kan door op de kaart de juiste plaats aan te duiden of door onderaan een stad te selecteren. Druk daarna Verder.

kieslocatie

Onderin het venster wordt de voortgang van het installeren getoond. Dit is een onafhankelijk proces dus neem gerust de tijd om de installatievragen te beantwoorden.

Toetsenbord

Selecteren van uw toetsenbordindeling, de standaardkeuze is gebaseerd op hetgeen u koos in het opstartmenu. Voor Nederland is de standaard indeling “USA – International (with dead keys)”.

U kunt de indeling testen door onderaan te verifiëren of de tekst die verschijnt overeenstemt met de toetsen die u indrukte. Als u klaar bent, druk op Vooruit.

kiestoetsenbord

Test hier of uw toetsenbord wel goed werk. Typ ongewone symbolen in zoals ‘; @ % etc.

Profiel

Tenslotte nog wat persoonlijke informatie om uw computer te configureren. Zorg dat u uw wachtwoord niet vergeet, u zult dit later nog nodig hebben!

wiebentu

Als u alle gegevens hebt ingegeven, druk op Vooruit.

Indien u de enige gebruiker van de computer bent kunt u desgewenst onderaan kiezen om automatisch in te loggen na het opstarten.

Er kan gekozen worden om de home-map (de map met gebruikersgegevens) versleuteld op te slaan. Deze versleuteling is afhankelijk van een ‘wachtwoordzin’. Vergeet vooral niet deze ‘wachtwoordzin’ te noteren nadat de installatie is afgerond.

Optioneel

Als de installatie naast een bestaande installatie wordt gedaan kunnen persoonlijke instellingen worden overgenomen:

accounts

Welkom

Zijn alle vragen ingevuld maar het installatieproces nog niet afgerond zal er een diashow worden getoond met informatie over deze Ubuntu versie. Kies met de pijlen rechts en links voor een volgend dia.

Herstart uw computer

Als de installatie is afgerond wordt gevraagd de computer opnieuw op te starten.

voltooid

Haal de dvd of USB uit de lade als daarom gevraagd wordt en druk ‘Nu herstarten’. Gefeliciteerd, u hebt nu Ubuntu geïnstalleerd op uw computer! Volg nu de instructies ‘na de installatie’.

Advertenties

4 reacties op Stap 5: Ubuntu installeren

  1. Pingback: Installatie Ubuntu 12.04 LTS - Pagina 2

  2. Bert zegt:

    Dit is me niet gelukt bij Windows 8.1 Pro. De installatie komt niet verder dan het aanmaken van de Linux partities en dan volgen er foutmeldingen. Vervolgens start Windows niet meer op en moet ik met Partition Wizzard de Linux partities verwijderen …..
    Weet iemand hoe ik de dual-boot Linux-installatie met Windows 8.1 Pro moet aanpakken ??

  3. Peter Sauerbier zegt:

    Bij Windows 7 geen enkel probleem ervaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s