Stap 4: Ubuntu op USB zetten

U kunt ook het gedownloade Ubuntu “iso” bestand op een USB stick zetten. Hiermee wordt de USB stick opstartbaar (bootable). Dit is sneller dan een DVD en ook betrouwbaarder (eventuele data beschadigingen etc.) dan de DVD.

Om een “iso” bestand op een DVD te kunnen zetten heeft u software nodig. Het programma waar ik mee werk heet “Unetbootin” wat gratis te downloaden is van internet.

Het programma stelt u in de gelegenheid om verschillende distributies te downloaden en daarna op een USB stick te kopiëren.

unetbootin

Maar als het goed is heeft u al de iso van Ubuntu gedownload en kunt u dus gelijk aan de slag. Selecteer midden in het venster het bolletje “Disk Image” . Zie het plaatje hieronder.

unetbootin2

Helemaal aan het eind van de regel ziet u een vierkant icoon met “…” staan. Klik hierop om te bladeren naar het gewenste “iso” (Ubuntu) bestand. Controleer onderaan bij “type” of de juiste “Drive” geselecteerd is. Daar bedoelen ze dus mee of je wel de juiste USB stick heb gekozen. Meestal is er maar 1 aanwezig. Klik op “OK” om het kopiëren te starten. In de nieuwe versie van dit programma kun je kiezen hoeveel mb opslag ruimte beschikbaar wordt (rechts onderin). Dit kan soms handig zijn als je instellingen wil opslaan zodat ze beschikbaar zijn elke keer als je opstart. Sterker nog het wordt dan een compleet os wat op een USB staat. Standaard staat dit op nul mb en kan afhankelijk hoeveel ruimte beschikbaar is verhoogd worden. Het maken van de USB duurt met deze optie wel aanzienlijk langer.

unetbootin3

Als het kopiëren klaar is kunt u met de USB stick opstarten. U moet nog wel (net als bij de CD of DVD) in de bios instellen dat hij als eerste optie staat van het opstarten van uw pc of laptop. Hiervoor verwijs ik u weer naar de boekjes van uw pc of laptop, of anders kunt u het vast wel vinden op internet (Google).

Op sommige (met name oudere) hardware kan het opstarten van USB niet. In dat geval moet u wel voor een DVD gaan. In alle andere gevallen zal ik u aanraden om via USB stick Ubuntu te installeren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s