Stap 2: Ubuntu downloaden

Je wilt dus Ubuntu proberen (en een keuze gemaakt over welke werkomgeving je wil gebruiken) dus moeten we beginnen met Ubuntu te downloaden. Maar eerst even wat informatie over Ubuntu en hun varianten.

Elke zes maanden komt er een nieuwe uitgave van Ubuntu.

  • Normaal uitgaven: Kies dit altijd voor de nieuwste Ubuntu uitgave, ongeacht of het een Long Term Support uitgave betreft. Deze uitgave wordt aanbevolen voor de normale thuisgebruiker.
  • Long Term Support uitgave: Kies deze optie alleen als u een uitgave wenst die gedurende een langere periode ongewijzigd en ondersteund blijft. Voor zakelijk gebruik is deze uitgave te overwegen.

De LTS afkorting betekent “Long-Term Support”, Lange Termijn Ondersteuning, en geeft aan dat de versie 5 jaar zal worden ondersteund. Normale uitgaven worden 18 maanden ondersteund. De LTS uitgave is op zichzelf niet beter, het wezenlijke verschil is de langere ondersteuning.

Wubi voor Windows

Als u werkt met Microsoft Windows en Ubuntu wil installeren met Windows kan dat met een op Microsoft Windows gebaseerd installatieprogramma, Wubi. Om Ubuntu met Wubi te installeren is geen CD nodig.

Ik heb zelf nog nooit een installatie uitgevoerd via Wubi en zou ook adviseren om het via een live cd/dvd of usb stick te doen. Dan ervaar je direct de kracht van Ubuntu.

Een ISO downloaden

Nadat u een versie hebt gekozen, kunt u een schijfkopiebestand (.iso) gaan downloaden. Van het schijfkopiebestand kan daarna een kopie CD worden gebrand.

  1. Nederlandse download pagina (of de internationale pagina).
  2. Nederlandse spiegelserver
  3. Maak, indien van toepassing, een afwijkende keuze.
  4. Als u een 64-bits systeem (AMD64-of Intel Core 2 Duo of Quad CPU) heeft kan u de 64bit versie (amd64) kiezen voor betere prestaties. De 64 bit versie heeft pas zin bij 6 gb (of meer) intern geheugen.
  5. Klik op “Waar downloaden” en maak een keuze.
  6. Klik op “Start Download”
  7. Kies voor “Bestand opslaan”
  8. Brand de CD-image op een CD.

De ISO’s van Kubuntu en Xubuntu zijn respectievelijk hier en hier te verkrijgen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s