Stap 1: Werkomgeving kiezen

Als je wil overstappen naar Ubuntu dan komt al gauw de vraag naar voren, welke werkomgeving kies je ? In Windows heb je maar één werkomgeving en heb je dus geen keuze. Met Ubuntu heb je wel een keuze en daarom staat hieronder wat meer informatie over de verschillende werkomgevingen.

Wat is een werkomgeving?

Een werkomgeving is de grafische interface waarmee u werkt als u achter de computer zit. De werkomgeving levert icoontjes, werkbalken, toepassingen, applets en opties. Een werkomgeving in zijn geheel heeft over het algemeen een vormgeving waarbij u het gevoel krijgt dat alles overzichtelijk is.

Bij Ubuntu zijn verschillende werkomgevingen beschikbaar. Voor een aantal van deze werkomgevingen zijn officiële Ubuntu-varianten gemaakt:

Ubuntu → Unity-werkomgeving (nieuwste versie heeft Gnome)

Kubuntu → KDE-werkomgeving

Xubuntu → Xfce-werkomgeving

Voor beginnende Ubuntu-gebruikers wordt over het algemeen de Ubuntu-variant aangeraden.

Unity

Ubuntu ondersteunt laptops, desktops en netbooks met een uniforme look and feel gebaseerd op Unity. Unity biedt een complete, eenvoudige, touch-ready werkomgeving voor integratie van applicaties en werkstromen.

Ubuntu

Op de verticale balk (links) verschijnen programma’s die op dat moment draaien en veel gebruikte programma’s die jezelf kunt toevoegen of verwijderen. De titelbalk bevat rechts een gebruikersmenu met onder andere toegang tot sociale media, chat en e-mail. In de titelbalk verschijnt ook het menu van het programma waarvan het venster geactiveerd is. Dit laatste wordt vaak (in het begin) vergeten omdat hij pas tevoorschijn komt als je met de muis eroverheen gaat.

KDE

Kubuntu

KDE is de werkomgeving voor Kubuntu. Kubuntu draagt de grafische werkomgeving naar een hoger level van efficiëntie en flexibiliteit. KDE zegt van zichzelf dat ze gebruiksgemak combineert met moderne functionaliteit en een uitstekend grafisch design met de technologische superioriteit van het Unix-besturingssysteem. KDE wil bovendien een zo consistent mogelijke werkomgeving aanbieden door allerlei programma’s zelf mee te leveren zoals de webbrowser Konqueror.

Xfce

Voor Xubuntu is Xfce in gebruik. Xfce is een lichtgewicht werkomgeving. Bij deze werkomgeving draait het dan ook om snelheid, maar wél met een grafische schoonheid. Xfce wordt veel gebruikt voor wat oudere pc met minder grafische rekenkracht.

Xubuntu

Welke is beter?

Welke beter is ligt helemaal aan uzelf. De ene houdt van de eenvoud en integratie van Unity, de ander van de mogelijkheden van KDE en weer een ander van de snelheid van Xfce. Op oudere computers wordt zoals ik al vertelde Xfce aangeraden, deze heeft minder systeembronnen nodig en zal dus soepeler draaien.

Over het algemeen is Ubuntu aan te raden aan beginnende gebruikers. Als u vooraf een keuze wilt maken kunt u natuurlijk alle live cd/dvd/of usb stick maken (Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu). Deze kunt u gewoon vanaf de website www.ubuntu.com gratis downloaden.

2 reacties op Stap 1: Werkomgeving kiezen

 1. F Koppenhagen zegt:

  Hallo, heb het artikel bij Seniorweb gelezen over XP en mogelijke overgang naar Xubuntu.
  Zelf gebruik ik ong. een jaar Xubuntu op een oude computer en dat werkt goed.
  Op mijn laptop staat een dual boot W7 en Ubuntu 12.04 ook dat werkt goed.
  Toch heb ik mijn twijfels om mensen te adviseren over te stappen op Ubuntu.
  De meeste Seniorweb leden kunnen met een PC omgaan, maar om van XP over te stappen naar Ubuntu is andere koek.
  B.v. hoe maak ik mijn harde schijf geschikt voor Ubuntu formatteren of er naast zetten?
  XP’s hebben meestal weinig Gigabytes.
  Vanuit mijn technische achtergrond is mij dat na “veel” puzzelen gelukt.
  Als Ubuntu er dan na ong. een uur opstaat moet je dit nog (even) doen https://sites.google.com/site/computertip/direct-doen-xubuntu
  Heb er zelf ong. drie uur op zitten puzzelen om het voor elkaar te krijgen.
  De meeste toch wat oudere Seniorweb leden schrikken zich een hoedje en haken af.
  Ubuntu is goed op weg maar als er nog steeds daarna aanpassingen nodig zijn (om het goed te laten werken) is het te ingewikkeld voor de meeste oudere mensen.

  Met vriendelijke groet Frans Koppenhagen

  • Karel zegt:

   Hallo Frans,
   Ik deel je mening gedeeltelijk. Ik adviseer Ubuntu/Mint omdat het gewoon een goed alternatief OS(besturingssysteem) is. Natuurlijk heeft elk OS zijn voor en nadelen.

   Het grote voordeel dat Windows heeft ten opzicht van Ubuntu/Mint is dat het meestal al voor geïnstalleerd is op hun pc. Ze hoeven dus geen afwerklijstje te doen. Ik denk (weet het wel zeker) als je een wat oudere senior een nieuwe Windows installatie laat doen, hij er ook niet uit komt (updates, drivers installeren etc). Dat is ook niet erg omdat niet iedereen even handig is met computers.

   Maar zet je een wat oudere senior achter een goed installeerde Ubuntu/Mint pc (met de juiste instructie) dan zul je zien dat ze allemaal voor Ubuntu/Mint gaan. Het installeren van software gaat veel sneller en veiliger. Je hoeft niet het internet af te struinen of als een dj met dvdś te wisselen etc.

   Ik schrijf ook op mijn blog dat iedereen kan leren omgaan met Ubuntu/Mint, maar je moet er wel 100 % achter staan om het te leren. Dat is met Windows en Mac ook zo.

   Toen ik op de laptop van mijn vrouw Mint had geïnstalleerd, heb ik verteld dat het de nieuwe Windows was. Ze zei na een weekje “deze Windows is veel beter dan de vorige”.

   Nee, zonder dollen. Uiteindelijk moet je zelf bepalen of je het avontuur aan wil gaan. Ik geef alleen maar aan dat er meer is dan Windows. En zeker nu met het verdwijnen van XP is het een ideale gelegenheid om het eens te proberen. Weg gooien kan altijd nog.

   Groeten van Karel,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s