Handmatig Ubuntu installeren

U kunt tijdens het installeren van Ubuntu, natuurlijk ook zelf de partities handmatig specificeren, oftewel de harde schijf indelen. Vanuit de installatie (LiveDVD-sessie) doet u dat als volgt.

U kiest bij installatietype “iets anders” om vervolgens handmatig een partitie te selecteren waarop u Ubuntu wil installeren. Houd er rekening mee dat Ubuntu twee partities nodig heeft om te kunnen werken. Net als bij Windows 7 & 8 werkt Ubuntu met een swap partitie (virtueel geheugen) en een partitie voor waar het OS op moet staan. Linux Ubuntu heeft een eigen schijfindeling (ext3 of ext4) en die moet dus wel aangemaakt worden. Dus maak twee partities aan, de SWAP (ietsjes groter dan het intern geheugen) en een ext4 partitie.

Schermafdruk-1204-4

Als u een nieuwe partitie aanmaakt krijgt u ook de vraag welk aanhechtpunt de partitie moet krijgen. De ext4 partitie moet een “/” (de schuine streep, oftewel root) krijgen om correct te kunnen werken. De swap-partitie moet als bestandssysteem Linux-swap krijgen en u kunt wel raden wat de Swap partitie als aanhechtpunt moet hebben (swap).

Schermafdruk-1204-5

U kunt er ook voor kiezen om een aparte partitie te maken voor uw home mappen (soort mijn documenten) en dan moet u aanhechtpunt “/home” selecteren. Ik zelf heb hier geen ervaring mee en zie het nut er niet van in.

U ziet dat u heel veel kunt instellen en u moet goed u hoofd erbij houden (u kunt belangrijke data kwijt raken, maak daarom altijd een back-up). Dit onderdeel van het installatie kunt u ook vooraf instellen. Ga tijdens de LiveDVD-sessie naar het programma Gparted en u herkent dan vanzelf de bovenstaande afbeeldingen.

Advertenties

2 reacties op Handmatig Ubuntu installeren

  1. andre van ruyskensveld zegt:

    op deze pc staat windows xp prof heb ik niet meer nodig kan ik een schijf maken met alleen linux op en hoe?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s