Beginners fouten in Ubuntu

  1. Installeer (beginners) als het even kan Linux Mint of Ubuntu op een computer die u niet noodzakelijk nodig hebt voor het dagelijks werk. Met het einde van Windows XP heeft u er wellicht ééntje over.
  2. Houd er rekening mee dat Ubuntu niet op alle computers meteen 100 % zal werken. Veel hardware leveranciers stellen niet altijd Linux drivers beschikbaar. Het instellen van niet meteen werkende hardware is soms een ingewikkelde en tijdrovende klus.
  3. Installeer geen Windows software in Mint of Ubuntu. Vaak zijn er prima alternatieven beschikbaar. Ik ben standaard geen voorstander van Wine (Windows emulator) maar soms kan het wel een goede oplossing zijn.
  4. Ga niet (als beginner) op zoek naar schoonmaak programma’s. De kans is groot dat u uw systeem (door onwetendheid) om zeep helpt. Ubuntu vervuilt niet veel, ook na langere tijd niet. Zelfs defragmentatie is overbodig. Het enige wat u in Ubuntu hoeft te doen om overtollige bestanden te verwijderen. Hoe dit moet kunt u bij FAQ lezen.
  5. Wees terughoudend met externe software bronnen. Standaard zitten er al vele duizenden software pakketten in het softwarecentrum. Maar soms is het verleidelijk om extra (software) regels toe te voegen om dat ene programma erbij te hebben. Maar als u die regel toelaat wat doet dat bedrijf nog verder ? Zoek even op internet naar recensies en wees kritisch. Gelukkig zijn er een heleboel vertrouwde (software) bronnen die u best kunt installeren.
  6. Je kunt op internet ‘deb’ bestanden downloaden die zijn gemaakt voor Mint & Ubuntu. Je kunt dit vergelijken met ‘exe’ bestanden in Windows. Pas ook hier weer op met deze bestanden, je weet niet altijd wie de uitgever is. Weet je het wel en vertrouw je ze ? Dan is het geen probleem om ze te downloaden en te installeren. Leveranciers van o.a. printers en andere hardware (ook de belastingdienst) leveren ‘deb’ bestanden.
  7. Wees ook voorzichtig met extenties en add-ons in Firefox en Chrome/Chromium. Ook hier geld weer ‘zoek even op internet naar recensies.
  8. Installeer geen verschillende werkomgevingen op één systeem. Een Mint of Ubuntu waarin u de volledige KDE-werkomgeving installeert naast de bestaande andere werkomgeving (Gnome/Unity, Cinnamon, Mate, Xfce), maakt van uw computer een rommeltje. Dit werkt prestatie verlagend en kan ook storingen veroorzaken.
  9. Verwijder nooit een programma dat deel uitmaakt van de standaardinstallatie van Ubuntu of Mint. Ook al gebruikt u een bepaald standaardprogramma nooit: verwijder het niet. Waarom is dat ? De standaardinstallatie is een onderling samenhangend geheel, met gedeelde ondersteunende bestanden, dat het besturingssysteem doet draaien. Als u een programma van het standaardpakket verwijdert, dan loopt u het risico dat u uw systeem onherstelbaar beschadigt. Dat risico is bij sommige programma’s groter dan bij andere, en bij veel programma’s zelfs nihil. Maar het voert nu te ver om dat te gaan uitpluizen: het heeft simpelweg geen zin om dit risico überhaupt te lopen. Verwijder een ongebruikt standaardprogramma desnoods uit het menu, maar verwijder het dus niet uit uw systeem. Deze beperking geldt alleen voor die programma’s, die in de standaardinstallatie van Ubuntu of Mint zitten. Programma’s die u zelf erbij hebt geïnstalleerd, kunt u probleemloos later weer verwijderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s