Pc wil niet opstarten na installeren

Bij enkele computers komt het wel eens voor, dat na de installatie van Ubuntu, de computer niet wil opstarten. U krijgt de volgende foutmelding te zien, in witte letters op een zwart scherm:

error: unknown filesystem
grub rescue>

Waarschijnlijk heeft u de installatie gedaan vanaf een USB stick (Live-USB). Het komt weleens voor, dat de USB stick bij het installeren op de harde schijf, zichzelf identificeert als “sda” en de harde schijf als “sdb”. En zo stelt hij Grub dan ook in, tijdens de installatie!

Toelichting: Hij installeert hem niet op de c: schijf maar op de d: schijf als je nog in Windows denkt.

Na installatie wil Grub dan gaan opstarten vanaf sdb (d: schijf), maar die is er dan ineens niet meer (USB stick is eruit gehaald natuurlijk): de harde schijf moet dan namelijk weer worden aangesproken als sda ! Het installatieprogramma heeft dus alles correct geïnstalleerd en ingesteld op sda, behalve…. Grub.

In dat geval volstaat het, om Grub alsnog even naar sda te verwijzen. Het handigste is, als u daar een LiveDVD voor gebruikt, want dan vindt de verwisseling van sda en sdb niet plaats.

Start uw computer op vanaf de Ubuntu-DVD. Kies “Engels” als taal. Let op: de Grub 2 van 13.10 lijkt hetzelfde geconstrueerd te zijn als die van 12.04. Maar gebruik toch bij voorkeur de DVD van de Ubuntuversie die u wil herstellen. Dus bij 13.10 liefst de DVD van 13.10. Klik op het grijze Ubuntulogo (Snelzoeker) boven in de zijbalk – zoekterm: Terminal
Klik op Terminal. Gebruikt u Mint ? Navigeer dan via de menu knop naar “Terminal”.

Tik de volgende opdracht in (voorkom tikfouten: kopieer en plak):
sudo mount /dev/sda1 /mnt

Let op: deze opdracht geldt alleen wanneer Ubuntu of Mint op sda1 staat! Pas deze opdracht aan wanneer dit bij uw computer anders is. Controleer het desnoods even. Met het programma Gparted Partition Editor (is aanwezig op tijdens de live dvd). Zoekterm in de Snelzoeker: gparted. Staat er een ander nummer ? Verander dit dan natuurlijk.

Daarna in de terminal (voorkom tikfouten: kopieer en plak):
sudo grub-install /dev/sda –root-directory=/mnt

Druk op Enter. U zou eventueel de volgende onbelangrijke foutmelding kunnen krijgen:

 • grub probe: error: failed to get canonical path of /cow Installation finished. No error reported.

In dat geval is er niets aan de hand en is alles gewoon goed gegaan. De foutmelding van grub probe kunt u veilig negeren.

Doe daarna in de terminal:
sudo reboot
Druk op Enter.

Nu zal uw computer herstarten vanaf de harde schijf (tijdig de DVD verwijderen!), en doet Grub het weer.

Heeft u die mogelijkheid niet (geen dvd station), zet Grub dan terug met een Live-USB van Xubuntu 12.04 LTS, want die heeft (althans in mijn ervaring) dit verwisselingsprobleem niet. U kunt die ook gebruiken voor het repareren van een installatie van 13.04 (alle versies, dus zowel Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu als Lubuntu), want dat blijkt geen problemen te geven.

Tekst komt van Pjotr zijn website en in  mijn eigen woorden vertaald.

2 reacties op Pc wil niet opstarten na installeren

 1. Ramses zegt:

  Na mijn installatie vanaf de USB en Ubuntu geïnstalleer te hebben, vraagt hij na opstarten boot gm nog iets. Hij lijkt te vragen naar boot. Kun jij hier iets mee”.

  Hoor graag,
  Ram

  • Karel zegt:

   Hallo Ramses,
   Om te kunnen starten vanaf USB (en dus Ubuntu te starten) moet je wel aangeven/instellen dat de computer eerst zoekt op de USB i.p.v. de ingebouwde harde schijf. Als de computer wel eerst van usb start en toch een fout aangeeft, dan is er waarschijnlijk iets mis gegaan met het maken van de usb. Probeer het dan eens opnieuw, en als het zich blijft voordoen zul je het moeten kijken of je wel de juiste opstart (boot) keuze maakt.

   Succes!

   Gr Karel,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s