Grub herstellen

Het wil wel eens voorkomen dat na de installatie van Ubuntu het opstart programma “Grub” niet goed wordt geïnstalleerd. Als u gekozen heeft voor Ubuntu naast Windows dan zal Windows gewoon opstarten en kunt u Ubuntu nog niet proberen. Wat ook kan gebeuren is dat Ubuntu opstart maar u geen keuze meer heeft om naar Windows te gaan.

In beide gevallen geen goede (eerste) kennis maken met Linux Ubuntu nietwaar ? Maar gelukkig is er een oplossing hiervoor.

De installatie is wel gelukt alleen is het opstart programma niet juist of verkeerd geïnstalleerd. Met het programma ‘boot-repair’ kunt u eenvoudig alsnog het opstart programma installeren. Er zijn twee mogelijkheden.

  • Vanuit Windows download u boot-repair.iso en zet deze op een dvd of usb (unetbootin) of imgburn (dvd). Start daarna met deze nieuw aangemaakte dvd of usb op en het zal uw systeem scannen

boot-repairKlik nu op “Recommended repair”.

boot-repair-reinstall-grubJe kunt het venster “Advanced options” openen om een her installatie uit te voeren. Lijkt mij niet zo heel moeilijk toch ?

  • Vanuit Ubuntu kunt u dit programma downloaden door de volgende (terminal) commando’s uit te voeren. Open het terminal venster (soort dos venster) en typ de volgende regels één voor één in. Je kunt beter kopiëren (ctrl+c) en plakken om type fouten te voorkomen.
sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y boot-repair

Tip: het toetsenbord commando voor plakken in de terminal is ctrl+shift+v.

De rest is nu hetzelfde als hierboven beschreven staat.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s