Veilige modus

Het kan voorkomen dat je geen beeld krijgt (of flikkerend) als je opstart van dvd of usb. Je hebt dan te maken met niet (of slecht) ondersteunende hardware. Dit is niet de schuld van Ubuntu, maar van de leverancier van de pc (of laptop). Die vertikken het om Linux ondersteuning te maken (vaak commerciële redenen) en denken dat er alleen maar Windows bestaat.

Maar goed, het is niet leuk als je een live dvd wil proberen en hij werkt niet. Geeft geen goed gevoel over wat je nog te wachten staat toch ?

Er zijn nog wat trucks om het toch voor elkaar te krijgen. Ik heb onlangs een avond zitten klooien om een oude Acer aspire 5000 aan de praat te krijgen. Ik zal hieronder de stappen behandelen.

Nadat het eerste logo tevoorschijn komt (deze)

start

druk je op of ‘spatiebalk’, ‘linker shifttoets’ of ‘escape’ (maakt niet uit welke). Je krijgt nu de keuze in welke taal je het opstart menu wil zien.

Step-1-Select-language-installation-Ubuntu-Server-12.10-64

Selecteer Nederlands, en je zit nu in het hoofd opstart menu. De eerste keuze is de meest gebruikte, maar als je meteen wil installeren kies je optie 2.

Maar omdat je dit waarschijnlijk al gedaan hebt en geen beeld kreeg, gaan we het volgende doen. Druk op F6 en daarna weer op Escape.

ubuntu f6

Wat is er nu verandert ? Juist, er is een regel (hele lange opstart regel die eindigt met initrd.lz quiet splash –) onderin het beeld erbij gekomen. Achter die regel gaan we wat toevoegen.

Dit doe je door gewoon te beginnen met typen. Type dan eerst een spatie en vervolgens nomodeset xforcevesa in en klik vervolgens op enter.

Nu kreeg ik wel beeld en kon verder gaan met de installatie. Probeer het ook eens.

Tip: Als u een usb stick heeft gemaakt van Ubuntu met het programma Unetbootin, dan is het een stuk simpeler om in de veilige modus te komen. Bij het opstart scherm kiest u de ‘TAB’ toets en ziet u gelijk al de opstart regel onderaan in beeld komen. Voeg hier de tekst toe zoals hierboven staat beschreven en druk op enter.

how_to_backup_files_when_windows_wont_boot_2

Het opstart scherm van Unetbootin.

Lukt het nog niet, kijk dan eens hier op deze website waarin een aantal vga tabel staan die overeen komen met je beeld resolutie (werkte overigens niet bij de acer laptop).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s