Dual boot lukt niet ! Windows 7

Op een computer met Windows 7 biedt het installatieprogramma van Ubuntu u soms alleen maar de keuze om Ubuntu de hele harde schijf te geven, ondanks het feit dat het Windows 7 als zodanig wel herkent.

Let op: Ben je een leek en weet je niets af van partities etc, vraag dan aan een steunpunt of ze je willen helpen.

In dat geval zit u waarschijnlijk al aan uw maximum van vier primaire partities op de harde schijf. Logische partities hebben geen maximumaantal; primaire wel. Althans in het ouderwetse BIOS, want moderne computers met UEFI (mits het UEFI ook in UEFI-modus draait) hebben deze beperking niet.

Oplossing: vernietig een van de vier primaire partities, bijvoorbeeld met behulp van het programma Gparted op de DVD van Ubuntu (zoekterm in Snelzoeker: Gparted). Uitleg over het gebruik van Gparted.

Welke partitie u het beste kunt vernietigen, hangt af van de indeling van uw harde schijf. Wat u in elk geval niet wil vernietigen, zijn de aparte opstartpartitie van Windows 7 (die soms BOOT of SYSTEM heet) en de eigenlijke Windowspartitie (meestal naamloos). Ook is het wel handig om de zogeheten herstelpartitie te behouden, om Windows weer “schoon” terug te kunnen zetten op de fabrieksinstellingen (deze heet vaak RECOVERY).

Wat kan dan wel weg? Meestal hebt u één van de volgende twee mogelijkheden:

De eerste mogelijkheid: Moderne computers hebben vaak een kleine partitie op de harde schijf, meestal circa 1 GB, voor een beperkt systeem om snel het web op te gaan met Firefox of Chrome (Splashtop en varianten daarvan, alle gebaseerd op…. Linux!).

Het is meestal ’t beste, om die partitie te vernietigen. U verliest daar eigenlijk niets aan; integendeel, u krijgt er een volwaardige Linux voor terug.

Niet formatteren, alleen maar vernietigen, zodat het ongebruikte en onbruikbare loze ruimte (unallocated space) wordt. Is de beschikbaar gekomen ruimte te gering voor Ubuntu? Geen probleem, dat lost het installatieprogramma straks vanzelf op, door u een voorstel te doen om een Windowspartitie wat te verkleinen.

Nu kunt u de installatie opnieuw beginnen, via de betreffende snelkoppeling op het bureaublad.

De tweede mogelijkheid. Windows heeft soms een aparte primaire partitie voor zijn documenten. Die kunt u doorgaans veilig vernietigen (eerst externe kopieën maken van uw documenten!).

Na installatie van Ubuntu kunt u deze partitie teruggeven aan Windows, in de vorm van een logische partitie (desnoods door de Ubuntupartitie iets te verkleinen). Als u die nieuwe logische partitie aanmaakt in Gparted en formatteert als NTFS, dan ziet Windows hem vanzelf.

Niet formatteren, alleen maar vernietigen, zodat het ongebruikte en onbruikbare loze ruimte (unallocated space) wordt. Is de beschikbaar gekomen ruimte te gering voor Ubuntu? Geen probleem, dat lost het installatieprogramma straks vanzelf op, door u een voorstel te doen om een Windowspartitie wat te verkleinen.

Nu kunt u de installatie opnieuw beginnen, via de betreffende snelkoppeling op het bureaublad.

Het installatieprogramma zal nu uit zichzelf voorstellen om Ubuntu naast Windows te installeren. Alleen vertelt het installatieprogramma u niet, dat hij Ubuntu wil gaan zetten op de ongebruikte ruimte.

Als u kiest voor “Ubuntu naast Windows installeren”, dan pakt hij namelijk automatisch de beschikbare lege ongebruikte ruimte. Mits die groot genoeg is, anders krijgt u alsnog een voorstel om wat ruimte af te pakken van een Windowspartitie.

In de extended ruimte maakt het installatieprogramma vervolgens automatisch twee logische partities aan: eentje voor Ubuntu zelf, en eentje voor de swap (virtuele geheugen).

Deze tekst heb ik geleend van Pjotr zijn webstek. Het is gewoon goede info voor dit onderwerp.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s