Maak kennis met Ubuntu

Misschien heeft u iets gelezen of gehoord van een collega over Ubuntu, en u zou daar wat meer over willen weten. Dan zit u hier goed !

Deze website is speciaal gemaakt om u kennis te laten maken met Ubuntu. Met behulp van handleidingen wordt u stap voor stap door Ubuntu geleid.

Wat is Ubuntu eigenlijk ?

Ubuntu is een snel, slank, veilig en gratis besturingssysteem voor uw computer. Het is een volwaardig alternatief voor Windows en heeft alle software aan boord om te kunnen surfen op het web, mailen, kantoorwerkzaamheden te verrichten of multimedia te aanschouwen (en te bewerken).

Waarom zou u Ubuntu gebruiken ?

Een groot voordeel van Ubuntu ten opzichte van Windows is de beveiliging. Er zijn zeer weinig virussen of andere vormen van malware die draaien op Ubuntu. En die er zijn vereisen een bepaalde vorm van tussenkomst van de gebruiker voordat ze iets kunnen doen, zodat ze een veel mindere bedreiging vormen dan hun Windows-tegenhangers.

Met Ubuntu kunt u veilig surfen en internetbankieren zonder dat u gevaar loopt op aanvallen van hackers, virussen en spyware. Ik zeg wel eens tegen mensen ‘al zou u Ubuntu alleen maar voor het internet bankieren gebruiken’.

Beginners fouten in Ubuntu.

 1. Installeer (beginners) als het even kan Linux Mint of Ubuntu op een computer die u niet noodzakelijk nodig hebt voor het dagelijks werk. Met het einde van Windows XP heeft u er wellicht ééntje over.
 2. Houd er rekening mee dat Ubuntu niet op alle computers meteen 100 % zal werken. Veel hardware leveranciers stellen niet altijd Linux drivers beschikbaar. Het instellen van niet meteen werkende hardware is soms een ingewikkelde en tijdrovende klus.
 3. Installeer geen Windows software in Mint of Ubuntu. Vaak zijn er prima alternatieven beschikbaar. Ik ben standaard geen voorstander van Wine (Windows emulator) maar soms kan het wel een goede oplossing zijn.

Ik wil het proberen wat nu ?

Als u Ubuntu wil proberen dan volgt u gewoon de stappen die onder de button van Handleidingen staan. Heeft u al Ubuntu op u pc of laptop staan ? Ga dan direct naar stap 7 ‘eenvoudig Ubuntu gebruiken’.

Advertenties

Over Karel

Een computer hobbyist die het leuk vind om mensen te helpen.
Dit bericht werd geplaatst in Welkom en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Maak kennis met Ubuntu

 1. willy zegt:

  Hallo Karel,
  Ik ben ook overgestapt op Linux Mint. Echter :
  Wanneer ik een toepassing open, bv. tekstverwerker, krijg ik geen titelbalk te zien. Ik kan dus niet minimaliseren/ maximaliseren. Kortom ik kan de vensters niet beheren.
  Kun je mij misschien vertellen hoe ik dit oplos.
  BVD wiily

  • Karel zegt:

   Je zou kunnen dubbelklikken op het bovenste venster zodat hij of vergroot of verkleind. Lukt dat niet, dan even kijken bij themas en een andere kiezen waar je wel de titelbalk ziet. Standaard moet het goed zijn, maar je weet maar nooit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s